Det är svavel som orsakar det bruna eller svarta på silversmycken. Man säger att silvret oxiderar. Detta är inte helt sant, då det egentligen är en sulfidering dvs en process där svavel förenar sig och bildar en kemisk förening med silver – silversulfid (AgS), som bildar en tunn svart film på silverytan. Missfärgningen kan även gå ner i porer och sprickor i materialet och blir då lite svårare att få bort själv.

Svavel finns nästan överallt, i luften, på huden, målade ytor, i tyger, parfym, hårspray, vissa plaster, cigarettrök, fossila bränslen och gummisnoddar osv. Vi utsöndrar olika mycket svavel genom huden så ett smycke kan oxideras i olika hastighet beroende på vem som bär smycket. Luftfuktighet och vissa mediciner kan påskynda processen.

Ett exempel från min närmsta omgivning är min man, som bara efter ett par timmars bärande, otacksamt nog, gör alla silversmycken svarta! (Han brukar ursäkta sig med att han är från Island och har svavel i blodet)... Skämt åsido, svärtan är väldigt beroende på person, miljö och förvaring.


Källa: Egen erfarenhet och Statens provningsanstalt.

Kommentera

Publiceras ej