Varsågod,


Här får du ett par tips på vad du kan göra själv för att du ta bort gulbruna, svarta och andra missfärgningar på ditt smycke:

Det allra mest grundläggande för att hålla smyckena fina är att tvätta dom regelbundet och ofta. Du bär dina smycken lika nära din kropp som dina underkläder, och dessa tvättas ju ofta efter varje användning med tvättmedel/specialmedel framtaget för kläder.

När man använder smycken beläggs dessa av ett lager av svett, kroppsfett, luftföroreningar, smink och annat som de kommer i närheten av. Detta smutslager gör så att smycket reagerar med luften, det oxiderar, blir svart.
Håller man smycket rent så har det mycket svårare att oxidera. För att göra rent silver- och guldsmycken räcker det inte med att 'bara' ha dem på sig när man duschar. Tvål och schampo kan dessutom ge kalkavlagringar på smycket när det torkar.


  1. Rengör smycket noggrant med tandborste och diskmedel. Jag använder alltid Yes handdisk. Skölj av noga. När smycket sedan är rent, kan det vara i behov av en liten polering.

  2. Doppa smycket i silverdipp ca 10-20 sekunder, inte mer. Undvik att doppa sötvattenpärlor i vätskan. Torka det och gnid sedan hårt på ytan med en impregnerad putsduk. Smuts, fett och lätt oxidering tas enkelt bort på detta sätt. Här kan man egentligen ta vilken slags milt polermedel som helst: lite gammeldags silverputs eller tandkräm. Det finns silverdipp och putsdukar impregnerade med ett polermedel att köpa i guldsmedsbutiker. Dessa räcker väldigt länge.
Detta bör du alltså göra regelbundet för att hålla smycket snyggt länge. Det är inte jobbigt och tar inte lång tid, utan är väl värt insatsen!

Om det inte fungerar, prova något av följande tips:


* Vinsyrametoden
blanda 1 msk vinsyra med 2 msk tvättmedel. Häll på 1 liter kokhett vatten. Lägg i silvret och låt det ligga minst 5-10 minuter. Skölj och torka. 

* Aluminiummetoden
Lägg en ordentlig bit aluminiumfolie i botten på en plasthink. Lägg ner silvret och 2 dl vanlig tvättsoda. Häll över kokhett vatten. När ‘vischyvatteneffekten’ upphört är silvret vitt och blankt igen. Skölj och torka.

* Aluminiummetod nr 2
Gör som ovan, men istället för tvättsoda, använd 1-2 dl grovsalt. Låt ligga ca 15-20min. Skölj och torka.


Om det ändå inte fungerar:


* "Amanda Egilson-metoden"

Skicka det till mig och jag gör smycket som nytt! *

*) bifoga ett adresserat och frankerat returkuvert så utför vi själva rengörningen helt utan kostnad för dig. Erbjudandet gäller endast smycken tillverkade av Amanda Egilson.


Varför har mitt smycke blivit missfärgat?

* Luftens fuktighet
* Luftens föroreningar. (I ren luft, tex i högfjällsluft, håller sig silvret skinande blankt dubbelt så länge som i stadsluft).
* Svavel missfärgar silver och det finns alltmer svavel i vår luft.
* Svavelföroreningar i vissa matvaror, tex senap, ägg, majonäs färgar nästan omgåendes silvret svart.
* Vissa syror i färsk frukt tex äpplen missfärgar silvret.
* Salt kan åstadkomma fördjupningar i silver.
* Ättika, ketchup.

Det är svavel som orsakar det bruna eller svarta på silversmycken. Man säger att silvret oxiderar. Detta är inte helt sant, då det egentligen är en sulfidering dvs en process där svavel förenar sig och bildar en kemisk förening med silver – silversulfid (AgS), som bildar en tunn svart film på silverytan. Missfärgningen kan även gå ner i porer och sprickor i materialet och blir då lite svårare att få bort själv.

Svavel finns nästan överallt, i luften, på huden, målade ytor, i tyger, parfym, hårspray, vissa plaster, cigarettrök, fossila bränslen och gummisnoddar osv. Vi utsöndrar olika mycket svavel genom huden så ett smycke kan oxideras i olika hastighet beroende på vem som bär smycket. Luftfuktighet och vissa mediciner kan påskynda processen.

Ett exempel från min närmsta omgivning är min man, som bara efter ett par timmars bärande, otacksamt nog, gör alla silversmycken svarta! (Han brukar ursäkta sig med att han är från Island och har svavel i blodet)... Skämt åsido, svärtan är väldigt beroende på person, miljö och förvaring.


Källa: Egen erfarenhet och Statens provningsanstalt.

Hälsningar
Amanda Egilson

http://www.amandaegilson.com

http://www.facebook.com/AmandaEgilsonByHandAndHeart
..........................................................................................................................    
ÖSTERMALMSGATAN 57 • 114 50 STOCKHOLM • SWEDEN
PHONE: +46-8-756 70 03 • +46-766 456 444
www.amandaegilson.com
..........................................................................................................................

Kommentera

Publiceras ej