Högberggruppen har sedan 2008 arbetat i olika steg för att lansera Amanda Egilson AB och marknadsföra hennes smycken. Nu är det dags att ta ett nytt kliv och visa upp det nya annonskonceptet, som bygger på en kombination av storytelling och high fashion.

Amanda Egilson designar och tillverkar smycken och står bakom det framgångsrika företaget Namnsmycken.com. Det går bra för henne och hon tillverkar fler smycken än någonsin. Hon har dock haft problem med efterföljande ”copycats” och 2008 började Högberg.gruppen arbeta för att lansera Amanda Egilson under hennes eget namn, Amanda Egilson, by hand and heart AB.

– För mig är det här en enormt stor satsning, säger Amanda. Men jag vill verkligen att folk ska veta när de valt ett smycke från Amanda Egilson.

Utmaning med tolkningsföreträde
Kikki Högberg på Högberg.gruppen konstaterar att konkurrensen i smyckesbranschen är stor och att Amandas målgrupper är långt ifrån homogena, vilket krävde en metod som tillät möjligheten att prata till var och en utan att nödvändigtvis säga samma sak. Idén till annonskonceptet bygger därför på att kunna möta målgruppernas olika personligheter på deras eget sätt, med hjälp av bilder som bygger samma attityd (exempelvis rockigt eller romantiskt) som de enskilda smycken som lyfts fram i varje annons.

– Vi saknade också historieberättandet i all den reklam som presenterar smycken, menar Kikki Högberg. Att Amandas smycken innehåller känslor och relationer gjorde det naturligt att bygga spänning och historieberättande, genom att låta Saras poetiska rubriker möta den starka grafiska formen som skapats i samarbete med Pia och Peder från A Perfect World.

Lösningen lämnar samtidigt tolkningsföreträde till betraktaren, som kan väva in egna känslor, och vidgar människors tankebanor om egna budskap att bära.

Fotografering på internationell mark
Själva plåtningen skedde på plats i Lissabon, tillsammans med kända namn i modebranschen.

Fotografen Daniel Picado arbetar normalt i Paris, för tidningarna Elle och Vouge, och stylisten Filipe Carriço är till vardags Fashion Editor på Elle Portugal.

Annonserna går inledningsvis i svenska mode- och livsstilsmagasin som Café, Damernas Värld, Cosmopolitan, etc.


Byrå: Högberg.gruppen AB
Kund: Amanda Egilson by hand and heart AB

Arbetsgrupp:
Kikki Högberg, varumärkesstrateg/projektledare
Pia Högberg, creative director, (A Perfect World)
Peder Anzén, art director (A Perfect World)
Sara Ekselius, copywriter, (frilans)
Filipe Carriço, fashion producer/stylist
Daniel Picado, photografer